NANOTEKNOLOGIA | NANO GO® vie sinut johtavien innovaatioiden maailmaan.

NANOHOPEAN OMINAISUUDET

Hopea on jalo metalli, jolla on vahvat antimikrobiset ominaisuudet, jotka on tunnettu jo vuosisadan ajan. Tartuntojen välttämiseksi varhaiset matkustajat ja sotilaat kuljettivat ruokaa ja juomaa hopea-astioissa. Hopean nanohiukkasiin perustuva pirstoutuminen parantaa sen ainutlaatuisia ominaisuuksia ja avaa uusia sovellusalueita.

Monet NANO GO®-tuotteet sisältävät nanohopeaa (Ag) 5 – 15 ppm, joten voidaan sanoa, että NANO GO®-tuotteiden mikrobilääkkeiden teho on kiistaton. Hopean nanohiukkaset tunkeutuvat helposti mikrobien soluihin ja vahingoittavat vakavasti elintärkeitä rakenteita. Tämän vuoksi nanohopea-kolloideja sisältävät liuokset (nanohopeasuspensioiden liukenemattomuus) voivat tappaa taudinaiheuttajia ja estää bakteereja ja muita organismeja kolonisoimasta nanohopea-hiukkasilla parannettuja pintoja. Toisin kuin hopeasuolojen ioniliuokset, joita joskus kutsutaan ”likaisiksi olosuhteiksi” ja joissa epäpuhtaudet johtavat hopean saostumiseen ja tuotteen aktiivisuuden huomattavaan vähenemiseen, nanohopeasuspensiot ovat aktiivisempia. Metallinen nanohopea ei siirry tehostetun materiaalin rakenteesta ja kestää UV-säteilyn aiheuttamaa hajoamista (se ei muuta väriä auringonvalossa). Nanohopean poikkeuksellinen antibakteerinen aktiivisuus, joka ylittää perinteisten mikrobi-lääkkeiden aktiivisuuden, on syynä kasvavaan kiinnostukseen nanohopeakaavoja kohtaan (hopea toimii epäspesifisesti toisin kuin esimerkiksi antibiootit, jotka voivat vaikuttaa vain muutamiin mikrobikantoihin). Osoittaa erinomaista kestävyyttä ja edullista kustannusvaikutus-suhdetta. Keskivertokäyttäjälle nanohopealla parannetut tuotteet tuottavat ajan mittaan odottamattomia tuloksia. NANO GO-kumppanilaboratorioissa luotu nanohopea on osoittanut tämän lopputuotteen käyttökelpoisuuden kaikkien ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Lukuisat arvioinnit ja testit ovat osoittaneet, että ratkaisumme tuottavat erinomaisia tuloksia.

Kaupallisiin sovelluksiin tarjoamme nanohopeatuotteita jauheena tai kolloidisuspensioina. Nanohiukkasten halkaisija on 5-15 nm (yleensä 9 nm). Näin ollen nanohiukkasemme voivat parantaa lopputuotetta perusteellisesti tunkeutumalla täysin materiaalien rakenteeseen. Tällainen pieni komponentti takaa vahvan antimikrobisen aktiivisuuden jopa pieninä pitoisuuksina.

Mitä on nanohopea?


Nanohopea on hopeametallin hajoamista nanohiukkasiksi, jotka ovat erittäin pieniä ja nanometrin kokoluokkaa. Tämä tarkoittaa, että hopeahiukkaset ovat paljon pienempiä kuin yksi mikrometri. Nanohopeaa käytetään laajalti lääketieteessä ja kotitaloustuotteissa sen antimikrobisten ominaisuuksien vuoksi.

Miten nanohopeaa valmistetaan, mikä on sen koostumus?


Nanohopean valmistusprosessiin kuuluu useita tärkeitä vaiheita, joilla varmistetaan tuotteen laatu ja tehokkuus. Aloitetaan koostumuksesta eli nanohopean kemiallisten alkuaineiden suhteesta. Nanohopea on hopeaa nanomittakaavassa (eli pienimmässä mittakaavassa), ja se valmistetaan yleisimmin kemiallisella menetelmällä. Siksi sen koostumus on hyvin samanlainen kuin tavallisen hopean. Kemiallisessa tuotantoprosessissa käytetään erilaisia kemiallisia aineita, kuten hopeaa ja pelkisteitä, jotka mahdollistavat reaktion ja luovat nanohopeaa. Nämä aineet sekä oikeat olosuhteet, kuten lämpötila ja paine, mahdollistavat tuotteen halutun koostumuksen ja rakenteen synteesin.
Nanohopean valmistuksella on merkittävä vaikutus tuotteen laatuun ja ominaisuuksiin. Laadukkaan nanohopean saamiseksi tuotantoprosessiin sisältyykin lukuisia kierrätys- ja puhdistusvaiheita. Näihin vaiheisiin kuuluvat suodatus, pesu ja kuivaus epäpuhtauksien poistamiseksi ja tuotteen koon ja morfologian hallitsemiseksi.
Kaikkea nanohopeasta ja sen koostumuksesta ei voida kuvata yksityiskohtaisesti yhdellä lauseella. Olemassa olevien tutkimusten ja tieteellisten artikkeleiden perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että nanohopean tuotanto on monimutkainen prosessi, johon kuuluu useita vaiheita laadukkaan tuotteen aikaansaamiseksi.

Miksi nanohopeaa käytetään puhdistusaineissa?


Nanohopea puhdistusaineissa tarkoittaa hopean nanohiukkasten käyttöä puhdistusliuosten formuloinnissa. Nämä hopean nanohiukkaset ovat erittäin pieniä hopeahiukkasia, joilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Puhdistusaineissa käytettynä nanohopea voi tehokkaasti tappaa taudinaiheuttajia ja estää bakteerien ja muiden mikro-organismien asuttamisen pinnoille.

Mitä hyötyä nanohopeasta on puhdistusaineissa?


Yksi tärkeimmistä syistä, miksi nanohopea on tehokas puhdistusaineissa, on sen kyky tunkeutua mikrobien soluihin ja aiheuttaa vakavia vaurioita niiden elintärkeisiin rakenteisiin. Tämän ominaisuuden ansiosta nanohopeakolloidit, jotka ovat nanohopeahiukkasten suspensioita liuottimessa, voivat tehokkaasti eliminoida taudinaiheuttajia. Toisin kuin perinteiset ioniset hopeasuolat, jotka voivat saostua ja vähentää puhdistusaineen aktiivisuutta, nanohopeasuspensiot pysyvät erittäin aktiivisina.
Nanohopean käyttö puhdistusaineissa tarjoaa useita etuja. Ensinnäkin sillä on voimakas antimikrobinen vaikutus, joka vähentää tehokkaasti haitallisten bakteerien ja muiden mikro-organismien esiintymistä pinnoilla. Tämä voi auttaa ylläpitämään hygieenistä ympäristöä ja ehkäisemään infektioiden leviämistä.
Lisäksi nanohopeahiukkasten pienen koon ansiosta ne voivat peittää suuremman pinta-alan, mikä lisää niiden puhdistustehokkuutta. Näin puhdistustuote pääsee pieniin rakoihin ja halkeamiin, joissa bakteerit saattavat oleskella, mikä takaa perusteellisemman puhdistusprosessin.
Lisäksi nanohopeahiukkaset ovat osoittautuneet lupaaviksi antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymisen estämisessä. Kohdistamalla nanohopea mikrobisolujen elintärkeisiin rakenteisiin nanohopea voi häiritä antibioottiresistenssiin johtavia sopeutumismekanismeja. Tämä potentiaalinen hyöty tekee nanohopeasta houkuttelevan vaihtoehdon puhdistustuotteisiin erityisesti ympäristöissä, joissa antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit muodostavat merkittävän uhan.

Onko nanohopea haitallista ihmisten terveydelle?


Nanohopean käyttö puhdistusaineissa on herättänyt paljon huomiota, sen kyvyn vuoksi torjua haitallisia mikro-organismeja. Hopean antimikrobiset ominaisuudet on tunnustettu jo pitkään, ja nanohopeahiukkasten käyttö parantaa sen tehokkuutta entisestään. Kun nanohopeahiukkaset joutuvat kosketuksiin mikro-organismien kanssa, ne aiheuttavat rakenteellisia vaurioita solukalvoille ja häiritsevät olennaisia elämänprosesseja. Kun nanohopea tunkeutuu soluihin, se häiritsee niiden elintärkeitä rakenteita ja lopulta tappaa mikro-organismit. Tämä toimintatapa tekee nanohopeasta tehokkaan välineen taistelussa taudinaiheuttajia vastaan. Tutkimuksen mukaan ”Hopean nanohiukkasten käyttö virusten estämisessä: A new hope for antivirals”, nanohopea on osoittanut lupaavia viruslääkkeiden vastaisia ominaisuuksia. Se on osoittautunut tehokkaaksi monenlaisia viruksia, kuten influenssaa, HIV:tä ja herpes simplex -virusta vastaan. Nanohiukkaset toimivat vuorovaikutuksessa viruksen pinnan kanssa ja estävät sen lisääntymisprosessin. Tämä löytö on avannut nanohopealle uusia sovelluksia viruslääkkeiden kehittämisessä. Tähän mennessä saatavilla oleva tutkimusaineisto osoittaa, että nanohopean käyttö puhdistusaineissa ei aiheuta riskiä ihmisten terveydelle, kun sitä käytetään suositeltujen ohjeiden mukaisesti ja kohtuullisina pitoisuuksina. Sääntelyviranomaiset, kuten Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto (EPA) ja Euroopan kemikaalivirasto (ECHA), ovat laatineet ohjeet nanohopean turvallisesta käytöstä laajalti käytetyissä tuotteissa, myös puhdistusaineissa, mahdollisten riskien vähentämiseksi.

nanosilver-fi

NANOTEKNOLOGIA | NANO GO® vie sinut johtavien innovaatioiden maailmaan.

nanogo-logo